A A AZ regionukomentarze (0)

Firmy z branży spożywczej w Opolskiem. Jak sobie radzą?

Maciej Wajs z The Pasta Food Company i Marian Płaczek z Zagrody Opolskiej uczestniczyli w jednym z paneli dyskusyjnych III Ogólnopolskiego Kongresu Branży Spożywczej w Opolu.

Fot.: sławomir mielnik

Maciej Wajs z The Pasta Food Company i Marian Płaczek z Zagrody Opolskiej uczestniczyli w jednym z paneli dyskusyjnych III Ogólnopolskiego Kongresu Branży Spożywczej w Opolu.

Przedstawicieli Nutricii Zakładów Produkcyjnych w Opolu, The Pasta Food Company w Opolu  i Zagrody Opolskiej w Gościejowicach mówią o biznesowych przedsięwzięciach.

Byli oni uczestnikami III Ogólnopolskiego Kongresu Branży Spożywczej w Opolu, na którym powołano regionalny klaster branży spożywczej. Opolskie chce być postrzegane jako Dolina Spożywcza, stąd pomysł na stworzenie klasta i wspieranie firm z tej branży.

andrzej-drosik

Andrzej Drosik, Nutricia ZP w Opolu
Duży przemysł spożywczy lokuje się w województwie. Nasz region w tradycji jest znany jako rolniczo-przemysłowy, ale dotychczas rolnictwo kojarzone było jako coś mało nowoczesnego. Tymczasem przemysł spożywczy to najnowocześniejsze technologie i receptury opracowywane w znaczących ośrodkach badawczych.I można na tym biznesie robić dobre pieniądze. Żeby nasz region był atrakcyjny dla kolejnych inwestorów, oprócz uzbrojonych i dobrze skomunikowanych terenów potrzebne są dodatkowe zachęty, np. odpowiednio przygotowane kadry.

marian placzek

Marian Płaczek, Zagroda Opolska w Gościejowicach
Stworzyłem firmę na bazie dawnych zakładów mięsnych. Produkujemy tam zdrową, ekologiczną żywność, bo z badań wynika, że świadomość konsumentów rośnie i dla coraz większej grupy liczy się nie tylko cena, ale też jakość i zawartość. Zaczynaliśmy od przetwórstwa mięsnego, także z dziczyzny.

maciej wajs

Maciej Wajs, The Pasta Food Company w Opolu
Władze naszej spółki od wielu lat przyglądały się zmianom w krajach Europy Środkowej i Wschodniej i uznały, że w tym regionie będzie wzrastało zapotrzebowanie na gotową żywność do szybkiego przygotowania. Spowodowane jest to migracją ludzi do dużych miast, zmianą modelu rodziny (więcej singli), ograniczeniem czasu na przygotowanie potraw. Fabryka w Opolu jest dedykowana Polsce i okolicznym krajom europejskim.   EDH

 

Komentarze

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.